ГОЛОВНА    Новини    Наше місцезнаходження    Наступний захід    Контакти    Задати запитання   

! Фотозвіти
Загальна інформація
Проживання в Карпатах і Львові
Індивідуальні тури (VIP рафтинг)
Додаткові послуги
Цікаві місця на маршруті
Партнерство
Школа інструкторів
Словник рафтера
Словник спелеолога
Гумор

Цікаві місця на маршруті

кам`янкаВодоспад Кам`янка

Поєднати рафтинг з відвідуванням водоспаду Кам`янка можна під час екстремального сплаву по річці Опір. Відразу за Сколе, нижче по течії, знаходиться цей прекрасний водоспад. Невеличка прогулянка чудово доповнить екстремальний рафтинг і дозволить перевести подих та дасть можливість відпочити рукам від весла. Водоспад знаходиться в заповідній зоні, тож проїзд автотранспортом заборонений. Також біля річки можна випити гарячого вина чи чаю, щоб з новими силами продовжити рафтинг. На фоні водоспаду також можна сфотографуватися. Пройшовши вище, можна побачити мертве озеро, яке більше схоже на болото з лікувальними грязями та відповідним запахом сірководню. Далі йде гора Ключ, відома історичними похованнями Січових Стрільців та поміж скель видніються входи до печери Ключ. Але це вже інший, спелеотур.

   тустаньОборонний комплекс у с. Урич Тустань

Залишки оборонної споруди видно ще з села Підгородці, де ми зазвичай починаємо сплав по річці Стрий. Доглянутий вигляд високих скель змушує повірити в численні легенди про історію походження та знищення оборонних споруд. З вершини Тустані відкривається захоплюючий краєвид на долину села Урич. Також поруч з входом до заповідника розкинувся базар, де торгують сувенірами, гарячим вином, шашликом та продуктами стародавнього ремісництва. Географічна близькість до річки дозволяє без проблем включити екскурсійну прогулянку в сплав і рафтинг по Стрию.

 

монастир розгірче

Скельний монастир в с. Розгірче

Неймовірно насичене історією місце можна відвідати під час зупинки або фінішу подорожі рафтинг по Стрию.

На південно-східній околиці села розташований скельний монастир, перші згадки про який відносяться до другої половини XV ст. Імовірно розбудовувася в XIII—XIV ст.

Скелі використовувалися ще в язичницькі часи, що свідчать сліди на скелях, а також виявлене тут у 1990 р. землеробське поселення на городищі VIII—VII ст. до нашої ери.

Основний скельний масив знаходиться у підніжжі хребта, на його північному схилі. Віддалений на 200 м від південно-східної околиці села.

У товщі основного скельного масиву вибито три печери, які знаходяться у двох рівнях. На першому рівні два приміщення, а на другому (до якого ведуть сходи) — одне приміщення. Дослідники вважають нижню велику печеру жилою кімнатою, до якої примикала комора, а верхню печеру — монастирською церквою.

Незважаючи на поважний вік рукотворної споруди, вона не включена до жодного переліку архітектурних пам`яток. Територія навколо скельного монастиря засмічена, часто можна зустріти нетверезих молодиків.

скельний монастир

Прогулянка займає до години часу, що в межах одноденного рафтинг туру не є критично. В той же час, дорога пролягає повз місцевий магазин, що дозволяє туристам купити прохолодні напої, морозиво чи просто поповнити запаси пива.

Якщо ж залізти на вершину скельного комплексу, тобто на дах другої кімнати, то можна насолодитися краєвидом долини річки Стрий. Саме в цьому місці знаходиться географічна межа Стрийського та Сколівського районів. Також у привітного місцевого населення можна взяти джерельної води, якщо є необхідність поповнити її запаси на катамарані.

 

розгірче




   
Google